Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ελέγχονται τα πτυχία τριών καρδιοχειρούργων στο Ιπποκράτειο

«Αρρυθμίες» διαρκείας καταγράφονται στην Καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», απειλώντας την εύρυθμη λειτουργία της.



Είκοσι τρία χρόνια μετά την αναγνώριση των σπουδών και των τίτλων ειδικότητάς… τους από πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών από το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), τις επιτυχείς εξετάσεις ειδικότητας στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και την πολυετή θητεία τους με χιλιάδες επεμβάσεις στο ΕΣΥ, οι καρδιοχειρουργοί του Ιπποκράτειου καλούνται να… αποδείξουν ότι μπορούν να κρατούν νυστέρι.

Η γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του υπουργείου Υγείας σε -μία προφανώς όψιμη- έκθεσή της διαπιστώνει ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία που ορίζει ο νόμος για τον έλεγχο των δικαιολογητικών των καρδιοχειρουργών, γεγονός που εκτιμά ότι συμπαρασύρει και τη νομιμότητα της συμμετοχής τους στις σχετικές εξετάσεις στην Ελλάδα. Η αρμόδια Διεύθυνση ανασύρει, όπως μάλιστα το επισημαίνει στο κείμενο, από τα 25ετή αρχεία της τις υποθέσεις που αφορούν στους τρεις καρδιοχειρουργούς του Ιπποκράτειου και επιχειρεί να καταγράψει την ημερολογιακή σειρά με την οποία κατατέθηκαν οι τίτλοι σπουδών αλλά και τις αρμόδιες κάθε φορά υπηρεσίες. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το , οι καρδιοχειρουργοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο για τυχόν πράξεις και παραλείψεις όχι δικές τους, αλλά της δημόσιας διοίκησης, συγκεκριμένα της σημερινής Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία) Αθηνών, κατά την διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων.

Οι αρμόδιοι δυο και πλέον δεκαετίες μετά την αναγνώριση των τίτλων σπουδών διακεκριμένων νοσοκομείων της αλλοδαπής που προσκόμισαν οι τρεις γιατροί φαίνεται να αμφισβητούν το σύστημα ιατρικής ειδίκευσης άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις και για το σύστημα αναγνώρισης που ίσχυε το 1990 στην Ελλάδα. Επικεντρώνονται επίσης σε σημεία όπως η ακριβής αντιστοίχηση των αξιωματούχων που πρέπει να υπογράφουν και να βεβαιώνουν την άσκηση ειδικότητας μεταξύ των αλλοδαπών και των ελληνικών νοσοκομείων, μη δεχόμενα λόγου χάρη την υπογραφή του εκάστοτε διευθυντή –υπεύθυνου του προγράμματος ειδικότητας ενός αμερικανικού νοσοκομείου και ζητώντας ως αναγκαία την υπογραφή διοικητικού διευθυντή που πρέπει να υπογράφει στην Ελλάδα ή στον τρόπο θεώρησης των εγγράφων.  Σε άλλη περίπτωση, δεν δέχονται την γνωμάτευση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας συγκεκριμένου γιατρού -το οποίο σημειωτέον ήταν επί μακρόν και την συγκεκριμένη επίμαχη περίοδο το αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση χρόνου άσκησης ιατρικής ειδικότητας.

Ζωτικής σημασίας για το ΕΣΥ η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής

Στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο ο έλεγχος των γιατρών της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής χαρακτηρίζεται πλέον «κυνήγι μαγισσών» με στόχο τη διάλυση μιας σημαντικής κλινικής με καταξιωμένους γιατρούς. Η κλινική του Ιπποκράτειου σηκώνει το βάρος των καρδιοχειρουργικών περιστατικών της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας, εξ ημισείας με την αντίστοιχη του Ευαγγελισμού (οι δύο κλινικές εφημερεύουν εναλλάξ). Είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο στο Ιπποκράτειο διενεργούνται περισσότερες από 450 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με στελέχη του νοσοκομείου, ο όψιμος έλεγχος των δικαιολογητικών των τριών γιατρών αποτελεί το πρόσφατο επεισόδιο μιας πολυετούς υπόθεσης, που χρονολογείται από το 2007 και αφορά τον τέως διευθυντή της Κλινικής. To 2007 πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ),  το οποίο είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά του το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»,  διαπίστωσε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών που χειρουργούνταν από τον διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου. Ενδελεχής έρευνα των περιστατικών που είχε χειρουργήσει σε διάστημα τριών ετών ο τότε διευθυντής έδειξε ότι το 19,1% των ασθενών κατέληγαν μετά την επέμβαση –πρόκειται για ποσοστό που υπερέβαινε κατά πολύ το μέσο όρο της βιβλιογραφίας. Με δεδομένο ότι τα αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας των χειρουργημένων ασθενών της ίδιας κλινικής για το διάστημα 2010- 2011 κυμάνθηκε στο 3,8%, αντιλαμβάνεται κανείς τη… μοιραία υπέρβαση των ποσοστών που καταγράφεται επί της θητείας του πρώην διευθυντή.

Δικαστικός μαραθώνιος που οδήγησε εκτός ΕΣΥ τον τέως διευθυντή

Το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ σηματοδότησε την αρχή ενός δικαστικού μαραθώνιου, στη διάρκεια του οποίου αποκαλύφθηκε ότι ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου είχε πλαστογραφήσει την υπογραφή του Μαγκντί Γιακούμπ σε πιστοποιητικά σπουδών του, καθώς και πλαστά έγγραφα περί μετεκπαίδευσής του στο Λονδίνο. Το 2011 ο γιατρός τέθηκε εκτός ΕΣΥ, έναν χρόνο αργότερα η Περιφέρεια του ανακάλεσε τον τίτλο της ειδικότητας του και λύθηκε η σχέση του με το ΕΣΥ. Ο τέως γιατρός «απάντησε» στους πρώην συναδέλφους τους με  μήνυση κατηγορώντας τους για σύσταση εγκληματικής ομάδας, εγκλωβίζοντάς τους στη διάταξη περί διαθεσιμότητας των δημοσίων υπάλληλων που εμπλέκονται σε ποινικές ή πειθαρχικές υποθέσεις.

Η δίκη την οποία επιζητούσαν οι κατηγορούμενοι γιατροί για να καταπέσει το κατηγορητήριο αναβλήθηκε πέντε φορές από τον μηνυτή πριν απαλλαγούν ομόφωνα. Επί μήνες χειρουργούσαν, εφημέρευαν, δέχονταν ασθενείς  με τη δαμόκλειο σπάθη της διαπιστωτικής πράξης που θα τους έθετε σε διαθεσιμότητα. Πλέον, καλούνται να απολογηθούν για τις τυχόν αβλεψίες ή παραλείψεις ενός συστήματος που αφού τους αναγνώρισε και τους έθεσε στην υπηρεσία του Έλληνα ασθενή, τώρα τους αμφισβητεί.



Πηγή: Trelokouneli.gr
- See more at: http://ellinespadou.com/news/%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BF#sthash.a2QJ0nHd.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου